2011. december 1., csütörtök

Bozóki Imre, a mórahalmi tanyavilág őre

 Az egykori, Klebelsberg Kunó alapította Kerek iskolánál. Bozóki Imre szenior tanyagondnok 9. éve járja a homokháti külterületet, diákokat szállít az iskolába, idős, rászoruló embereket visz orvoshoz vagy házhoz megy a segítséggel.
 Vérnyomásmérés. Folyamatosan figyelni kell a tanyán élő idősek egészségi állapotára.
 A személyes kapcsolat biztonságérzetet ad a gondozottaknak. Jön az ebéd, és mindenkire jut néhány perc, mielőtt tovább robogna a fekete terepjáró.
 Pappné Viszmeg Anna is várta már az ebédet. Imre a szükséges recepteket is felíratja neki a háziorvosnál. Sokan - a távolság, vagy betegségük miatt - nem boldogulnának egyedül.
 Finom, friss ebéd a mórahalmi szociális otthon konyhájáról - mindenkinek személyre szólóan.
 Jelzőrendszeres idősgondozás. A készülék könnyebben kezelhető, mint a mobiltelefon, és a nap 24 órájában riasztható vele - egy diszpécserközponton keresztül - a tanyagondnok, aki nagyjából 20 percen belül szinte bárhová odaér.
Nógrádi András kedélyesen fogad bennünket, nem zavarja a "forgatás". Még egy kávéra és süteményre is a vendégei vagyunk. Kezében a jelzőrendszer távirányítója, amely 50 méteres távolságig használható. A ház körül is szinte bárhol riasztható vele a tanyagondnok.
András főz is magának, ha kell. Édesanyjával élt együtt, akinek halála után egyedül maradt a Mórahalom környéki tanyáján.
Imre úgy gondolja, nem fog megszűnni a tanyavilág, csak átalakul a szerkezete. Manapság jellemzően azok költöznek tanyára, akik a városban nem tudnának megélni.
Félő, hogy a kormány intézkedései miatt olyanok is kikerülhetnek a rokkantellátás rendszeréből, akik nem képesek önálló életvitelre.
Szerencsére nem gyakoriak a betörések a tanyavilágban, Imre szerint inkább a trükkös tolvajoktól kell félni. A tanyagondnok részben polgárőr szerepet is betölt: autójával nap mint nap végigzötykölődik a földutakon, és észleli, ha valami nincs rendben. Talán a rosszindulatúakat is távol tartja az, hogy ő újra meg újra feltűnik.
Mórahalom lakosságszáma jelenleg hatezer körül alakul. 1800-an élnek külterületen. 400 tanyai lakosonként lehet tanyagondnokságot alapítani. Egy gondnok képzése 350 ezer forintba kerül, ezt az összeget az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.
2 darab 9 személyes kisbusz és 2 terepjáró a munkaeszközük. A négy mórahalmi tanyagondnok a Homokháti Szociális Központhoz tartozik. Más településeken közvetlenül a polgármester irányítása alá tartoznak.
Naponta átlagosan 100 kilométert tesz meg Bozóki Imre.
A szenior tanyagondnokhoz Szegvárról is érkeznek tanulók, akik vele töltenek egy napot, és közben hasznos tapasztalatokat szereznek. Később Imre is elmegy, és megnézi, hogyan végzik munkájukat.
A szerb határ közelsége miatt néha automatikusan szolgáltatót vált a mobiltelefon. Nem túl kellemes meglepetés, amikor megjön a számla.
Vér Ferencné: "Mindent szeretek, nem vagyok válogatós. Csak ne énnekem kelljen megfőznöm."
Marika néninél arany életük van a macskáknak, a kályha mellett melegednek a fagyos időben.
Idilli kép a házi kedvencekkel.
A tavalyi, belvizes tél megnehezítette a közlekedést. Volt olyan tanya, amelyet még terepjáróval sem lehetett megközelíteni.
Ha az út járhatatlan, marad a gumicsizma és a gyaloglás.
Doktor Jánosné szobájában kellemes meleg fogad minket.
A megfelelő gyógyszerszedést is ellenőrizni kell, nehogy valami elmaradjon. Imre segít az adagolásban.
Télen még fontosabb, hogy a gondozottak magukkal vigyék a jelzőrendszerhez tartozó távirányítót. Eleshetnek, kihűlhetnek a fagyos időben. Ilyenkor tényleg életet menthet a készülék.
 "Mézeskalács házikó."
A mesebeli ház kapuja bezárul, tovább robogunk, hogy mindenki időben megkapja az ebédjét, és visszaérjünk a városba, mire a diákok hazaindulnak.
Néhány gondozottnak a postaládáját is rendszeresen ki kell üríteni.
A csekkeket is befizeti a tanyagondnok, ha megkérik rá.
Van, aki cserépkályhája tetejére teszi a lábast, mert nem szeret a gáztűzhellyel bíbelődni. A legtöbben fával vagy szénnel fűtenek, ritkább esetben gáztartállyal. Nem sokkal, de olcsóbb a fatüzelésű megoldás.
Elszámolás. Kónya Imréné lakása rendezett, minden a helyén, a ruhák szépen összehajtogatva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése